Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Jabłkowo- czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z jabłkami , oczywiście można dodać również do tego rodzynki, orzechy a zamiast jabłek np gruszki :)

Jabłkowo- czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowo- czekoladowe

 

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml oleju

 

  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowo- czekoladowe
Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Odkładamy. Białka oddzielmy od żółtek. Na razie białka odstawiamy. Zajmijmy się żółtkami ;) Do żółtek dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ucieramy mikserem na kremową masę. Następnie dodajemy przesianą wcześniej mąkę oraz proszek do pieczenia. - najlepiej dodawać po łyżce mąki i oleju. Na przemian - cały czas ucieramy. Kolejnym składnikiem jest kakao. Dodajemy i oczywiście mieszamy mikserem. Zajmujemy się białkami. Ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Po ubiciu piany dodajemy je do pozostały wcześniej ucieranych składników i mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wrzucamy nasze pokrojone jabłka. Również mieszamy wszystko łyżką.Ciasto pieczemy ok 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Jabłkowo- czekoladowe
Ciasto idelanie smakuje również z gruszkami
Jabłkowo- czekoladowe
Wymieszane wszystkie składniki razem
Jabłkowo- czekoladowe
Czas wstawić do piekarnika - pieczemy ok 50 minut - najlepiej do suchego patyczka
Jabłkowo- czekoladowe
Po upieczeniu i delikatnym wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem