Sposób przygotowania:
Jabłkowo- czekoladowe
Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Odkładamy. Białka oddzielmy od żółtek. Na razie białka odstawiamy. Zajmijmy się żółtkami ;) Do żółtek dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ucieramy mikserem na kremową masę. Następnie dodajemy przesianą wcześniej mąkę oraz proszek do pieczenia. - najlepiej dodawać po łyżce mąki i oleju. Na przemian - cały czas ucieramy. Kolejnym składnikiem jest kakao. Dodajemy i oczywiście mieszamy mikserem. Zajmujemy się białkami. Ubijamy je na sztywną pianę z odrobiną soli. Po ubiciu piany dodajemy je do pozostały wcześniej ucieranych składników i mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wrzucamy nasze pokrojone jabłka. Również mieszamy wszystko łyżką.Ciasto pieczemy ok 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.