Sposób przygotowania:
Jabłkowy pudding z corn flakes
Wysmarować foremkę masłem i wysypać bułką tartą . Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku . Wymieszać z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Śmietankę zmiksować z 3 łyżkami cukru, żółtkami ( 3 szt ), aromatem waniliowym i Amaretto .Białko ubić na pianę .Na dno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki do zapiekania wsypać 1 filiżankę płatków corn flakes . Na nie wyłożyć jabłko .Polać połową śmietany. Na to pozostałe płatki i resztę śmietanki. Lekko docisnąć płatki z wierzchu tak by były zmoczone śmietanką . Na wierzch wyłożyć pianę z białka i posypać ja cukrem karmelowo-waniliowym .Wstawić do piekarnika . Nastawić go na 180 * C i zapiekać aż beza się zarumieni ( ok 30 minut )Podawać na ciepło . Można podać z lodami, bitą śmietaną - czym kto lubi- moim zdaniem sama z siebie zapiekanka jest smaczna i nic jej nie potrzeba .
Jak postoi to zmięknie.
Jak postoi to zmięknie.
margolata