Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jabłkowy pudding z corn flakes

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybki i prosty, ale przede wszystkim smaczny deser

Jabłkowy pudding z corn flakes

Składniki:

Jabłkowy pudding z corn flakes

 

  • 2 filiżanki płatków kukurydzianych corn flakes
  • 2 jabłka utarte na tarce jarzynowej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 filiżanka słodkiej śmietanki 18 %
  • masło do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do wysypania foremki
  • aromat waniliowy do smaku
  • Amaretto so smaku
  • cynamon do smaku
  • cukier karmelowo-waniliowy ( w młynku ) do posypania

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowy pudding z corn flakes
Wysmarować foremkę masłem i wysypać bułką tartą . Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku . Wymieszać z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Śmietankę zmiksować z 3 łyżkami cukru, żółtkami ( 3 szt ), aromatem waniliowym i Amaretto .Białko ubić na pianę .Na dno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki do zapiekania wsypać 1 filiżankę płatków corn flakes . Na nie wyłożyć jabłko .Polać połową śmietany. Na to pozostałe płatki i resztę śmietanki. Lekko docisnąć płatki z wierzchu tak by były zmoczone śmietanką . Na wierzch wyłożyć pianę z białka i posypać ja cukrem karmelowo-waniliowym .Wstawić do piekarnika . Nastawić go na 180 * C i zapiekać aż beza się zarumieni ( ok 30 minut )Podawać na ciepło . Można podać z lodami, bitą śmietaną - czym kto lubi- moim zdaniem sama z siebie zapiekanka jest smaczna i nic jej nie potrzeba .

Jak postoi to zmięknie.