Sposób przygotowania:
Jabłuszkowe trójkąciki
1. Przygotowałam gotowe ciasto francuskie, które radełkiem pocięłam na mniej więcej równe kwadraty.
2. Białko z jajka ( zostało mi z pieczenia innego ciasta ) roztrzepałam widelcem w filiżance, a następnie posmarowałam pędzelkiem wszystkie kawałki ciasta.
3. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, a potem przełożyłam kawałki ciasta.
4. Obrane jabłka pokroiłam na ósemki i po kawałku położyłam na posmarowane ciasto.
5. Każdy kawałek zlepiłam w trójkąt, brzegi lekko docisnęłam. Na wierzchu zrobiłam radełkiem po trzy otwory w każdym ciasteczku.
6. Każde ciasteczko ponownie posmarowałam roztrzepanym białkiem.
7. Na samym końcu wierzch ciasteczek posypałam brązowym cukrem Demerara.
8. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wsadziłam blachę z ciasteczkami na czas około 30 minut.
9. Ostudzone ciasteczka wyłożyłam na talerz.
Smacznego ! Ciasteczka również bardzo smakują na ciepło.
2. Białko z jajka ( zostało mi z pieczenia innego ciasta ) roztrzepałam widelcem w filiżance, a następnie posmarowałam pędzelkiem wszystkie kawałki ciasta.
3. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, a potem przełożyłam kawałki ciasta.
4. Obrane jabłka pokroiłam na ósemki i po kawałku położyłam na posmarowane ciasto.
5. Każdy kawałek zlepiłam w trójkąt, brzegi lekko docisnęłam. Na wierzchu zrobiłam radełkiem po trzy otwory w każdym ciasteczku.
6. Każde ciasteczko ponownie posmarowałam roztrzepanym białkiem.
7. Na samym końcu wierzch ciasteczek posypałam brązowym cukrem Demerara.
8. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wsadziłam blachę z ciasteczkami na czas około 30 minut.
9. Ostudzone ciasteczka wyłożyłam na talerz.
Smacznego ! Ciasteczka również bardzo smakują na ciepło.