Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 306]

Jabłuszkowe trójkąciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie i bardzo smaczne ciasteczka z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Polecam dla niespodziewanych gości do kawki i herbatki.

Jabłuszkowe trójkąciki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłuszkowe trójkąciki

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru brązowego Demerara

Sposób przygotowania:

Jabłuszkowe trójkąciki
1. Przygotowałam gotowe ciasto francuskie, które radełkiem pocięłam na mniej więcej równe kwadraty.

2. Białko z jajka ( zostało mi z pieczenia innego ciasta ) roztrzepałam widelcem w filiżance, a następnie posmarowałam pędzelkiem wszystkie kawałki ciasta.

3. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, a potem przełożyłam kawałki ciasta.

4. Obrane jabłka pokroiłam na ósemki i po kawałku położyłam na posmarowane ciasto.

5. Każdy kawałek zlepiłam w trójkąt, brzegi lekko docisnęłam. Na wierzchu zrobiłam radełkiem po trzy otwory w każdym ciasteczku.

6. Każde ciasteczko ponownie posmarowałam roztrzepanym białkiem.

7. Na samym końcu wierzch ciasteczek posypałam brązowym cukrem Demerara.

8. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wsadziłam blachę z ciasteczkami na czas około 30 minut.

9. Ostudzone ciasteczka wyłożyłam na talerz.



Smacznego ! Ciasteczka również bardzo smakują na ciepło.
Jabłuszkowe trójkąciki
Położenie kawałków jabłuszek na ciasto francuskie
Jabłuszkowe trójkąciki
Posmarowanie białkiem wierzchu każdego ciasteczka
Jabłuszkowe trójkąciki
Posypanie brązowym cukrem każdego ciasteczka

Tagi:

owoce ciastka