Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Jagodowa chmurka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

* a właściwie 'Jagodowy marmurek' - marmurek mi nie wyszedł,więc stwierdziłam,że ta nazwa bardziej pasuje. Przepis z kolorowej gazety.

Jagodowa chmurka

Składniki:

Jagodowa chmurka

 

  • Jagodowa chmurka
  • około 150 gram jagód
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1,5 szklanki serka waniliowego D.
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • małe opakowanie herbatników Lu petitki oblanych czekoladą:)

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jagodowa chmurka
1. Jagody przebierz,trzy łyżki odłóż,a resztę zmiksuj z cukrem waniliowym.



2. Śmietankę ubij na sztywno. Bitą śmietanę połącz z serkiem waniliowym i sokiem z cytryny.Żelatyne namocz i rozpuść.



3. Żelatynę połącz z masą serkową.Odłóż 2/3 masy, a resztę wymieszaj z musem jagodowym i odłożonymi całymi jagodami.



4. Keksówkę wyłóż folią spożywczą,nalej do niej obie masy,lekko przemieszaj (np. wykałaczką).



5. Ciastka rzędami ułóż na wierzchu tężejącej masy. Deser wstaw do lodówki na min. 3 h.Przed podaniem możesz udekorować bitą śmietaną lub owocami.



 Smacznego!:)



 Uwagi- do masy jagodowej warto dodać odrobinkę drobniutko posiekanej mięty,świeże jagody można zastąpić dżemem lub masą jagodową.





Co jak co ,ale nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie :) a dlaczego? a no dlatego,boRAZ-że jagodyDWA- w sam raz na upalny dzieńTRZY- nazwa,którą właściwie sama wymyśliłam - po pierwszym kęsie.i CZTERY- naprawdę nie dużo czasu zajmuje przygotowanie.. Jak was jeszcze zachęcić?Może dodam jeszcze,że nie należy do słodkich deserów,ale raczej tych przyjemnie orzeźwiających:)