zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Czekoladowo marcepanowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Sernik zawsze dobry jest. Ten ma jako dodatek czekoladę z marcepanem. Z wyglądu podobny jest do marmurkowego a jak smakuje.

Czekoladowo marcepanowy sernik

Składniki:

Czekoladowo marcepanowy sernik

 

  • 500 g serka śmietankowego w wiaderku ( Juliko )
  • 4 jajka ( M )
  • 1 szk cukru pudru
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 serek Danio waniliowy ( 140 g )
  • 150 g czekolady z marcepanem
  • 1 budyń waniliowy
  • okrągłe biszkopty

 

 

  • cukrowe perełki złote i srebrne do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowo marcepanowy sernik
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem ( ja mam silikonowe boki a dno ceramiczne więc smarowałam tylko dno ). Wyłożyć na dnie biszkoptami. Żółtka oddzielić od białek. Do misy przełożyć żółtka, dodać do nich cukier puder i wymieszać.

Potem dosypać budyń, wymieszać a następnie dodać serek, twaróg i jogurt. Wszystko wymieszać mikserem. Do rozdrabniacza wrzucić czekoladę, rozdrobnić ją a potem dodać do masy jajecznej i wymieszać. Białka ubić i dodawać porcjami do masy delikatnie mieszając.

Masę wyłożyć na biszkopty i formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut a potem jeszcze 40 w 160 stopniach. Sernik po upieczeniu wystudzić w piekarniku ale przy uchylonych drzwiczkach a potem schłodzić w lodówce. W zimnej wodzie namoczyć żelatynę, potem ją odcisnąć z wody i lekko podgrzać w rondelku.

Dodać składniki polewy i na bardzo maleńkim ogniu podgrzewać aż wszystko się rozpuści. Polać polewą sernik i zostawić do stężenia, na koniec posypać ozdobami.