Sposób przygotowania:
Sernik z karmelem i orzechami pekanSpód:
Ciasteczka zmielić/pokruszyć - na drobno i wymieszać z masłem/margaryną oraz solą.
Masę uklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w 200 stopniach.
Blaszkę wyjąć, a temperaturę zwiększyć do 240 stopni.
Masa serowa:
Ser z cukrem wymieszać mikserem. Dodać skórkę cytrynową, jogurt i jajka.
Nie przerywając mieszania - wsypać mąkę ziemniaczaną. Masę przelać na ostudzony spód.
Piec przez 10 minut i następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni - piec dodatkowo 40-45 minut.
Sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Karmel:
Cukier rozpuścić na uprzednio rozgrzanej patelni. Dodać masło i mieszając - śmietankę.
Całość podgrzewać 3-4 minuty.
Masa powinna zgęstnieć i zrobić się lekko brązowa.
Całość:
Karmel od razu przelać na wierzch sernika, posypać orzechami oraz oprószyć solą.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Kniejson
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2