SUPERPRZEPIS

Sernik z karmelem i orzechami pekan

  • 4
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Sernik z karmelem i orzechami pekan Więcej zdjęć (3)

Pyszny sernik, który idealnie łączy masę serową, lekko solony sos karmelowy i łagodne orzechy pekan.

Składniki:

Sernik z karmelem i orzechami pekan

Spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek lub herbatników
  • 5 dużych łyżek masła/margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Masa serowa:

Karmel:

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik z karmelem i orzechami pekan

Spód:

Sernik z karmelem i orzechami pekan
Robiąc spód - wykorzystuje różne rodzaje ciastek.

Ciasteczka zmielić/pokruszyć - na drobno i wymieszać z masłem/margaryną oraz solą.
Masę uklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.

Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w 200 stopniach.
Blaszkę wyjąć, a temperaturę zwiększyć do 240 stopni.

Masa serowa:

Sernik z karmelem i orzechami pekan
Masa powinna być lekko zarumieniona, ale nie za mocno.

Ser z cukrem wymieszać mikserem. Dodać skórkę cytrynową, jogurt i jajka.
Nie przerywając mieszania - wsypać mąkę ziemniaczaną. Masę przelać na ostudzony spód.

Piec przez 10 minut i następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni - piec dodatkowo 40-45 minut.

Sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Karmel:

Sernik z karmelem i orzechami pekan
Uważać, aby nie przypalić karmelu.

Cukier rozpuścić na uprzednio rozgrzanej patelni. Dodać masło i mieszając - śmietankę.
Całość podgrzewać 3-4 minuty.

Masa powinna zgęstnieć i zrobić się lekko brązowa.

Całość:

Sernik z karmelem i orzechami pekan

Karmel od razu przelać na wierzch sernika, posypać orzechami oraz oprószyć solą.
Ciasto schłodzić w lodówce.