-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Jagodowe szaleństwo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Spontaniczne ciasto z jagodami. Powstało ze składników, które miałam pod ręką. Oczywiście najważniejszym składnikiem są jagody. To one były inspiracją ciasta. Wyszło przepyszne. Polecam wypróbować.

Jagodowe szaleństwo Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jagodowe szaleństwo

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Krem:

  • 200 g śmietany 30 %
  • 150 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1.5 szklanki jagód

 

  • pół szklanki jagód do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jagodowe szaleństwo
Biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać na jednolite ciasto. Przelać do formy i piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotować krem:

Jagody zmiksować w blenderze. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Następnie dodać mascarpone i na końcu zmiksowane jagody. Delikatnie wymieszać.

Wykonanie całości:

Przestudzony biszkopt przekroić na dwie części. Na pierwszy biszkopt wyłożyć grubą warstwę kremu. Położyć drugi biszkopt. Posmarować cienko kremem jagodowym. Wierzch udekorować jagodami.

Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Jagodowe szaleństwo
Biszkopt z kremem na bazie śmietany kremówki i mascarpone.
Jagodowe szaleństwo
Białka ubić,dodawać kolejno cukier,żółtka,mąke z proszkiem a na końcu kakao.
Jagodowe szaleństwo
Śmietanę ubić na sztywno,dodać cukier puder i mascarpone.
Jagodowe szaleństwo
Do ubitej śmietany dodać zmiksowane 1,5 szklanki jagód.
Jagodowe szaleństwo
Wszystkie składniki kremu dokładnie wymieszać.