Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Torcik biszkoptowo - borówkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon borówkowy trwa w pełni, zapraszam więc na bardzo pyszny i bardzo lekki torcik. Puszyste biszkopty przełożyłam pysznym kremem z borówkami i lekką pianką. Idealny na podwieczorek lub nawet dla gości. Zapraszam.

Torcik biszkoptowo - borówkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik biszkoptowo - borówkowy

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt makowy:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru ( 125 ml )
  • szczypta soli
  • 1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml )
  • 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag mąki tortowej

Krem:

  • 20 dag masła
  • 250 ml borówek ( u mnie leśne )
  • sok z cytryny według uznania
  • cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )

Pianka:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 2 galaretki malinowe
  • 100 ml borówek ( u mnie leśne )
  • 250 ml gorącej wody
  • ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 5 łyżek wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Torcik biszkoptowo - borówkowy

Wykonanie biszoptów:

Torcik biszkoptowo - borówkowy
Z podanych składników wykonujemy biszkopty.

Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.

Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia.

Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa krążki. W ten sam sposób wykonujemy biszkopt kakaowy.

Wykonanie kremu:

Torcik biszkoptowo - borówkowy
Następnie z podanych składników robimy krem.

Krem: Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy ( cukier dodajemy według uznania jak słodką chcemy mieć masę, ja dałam 4 łyżki ), następnie wsypujemy borówki ( wcześniej umyte i dokładnie osuszone ), następnie ucieramy aż borówki ładnie połączą się z krem, na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku i dokładnie ucieramy.

Jeżeli okaże się, że krem jest mało słodki można dodać jeszcze cukru pudru i dokładnie utrzeć.

Wykonanie pianki:

Torcik biszkoptowo - borówkowy
Następnie z podanych składników robimy piankę.

Pianka: Galaretki dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, powinno nam go wyjść około 100 ml.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus i lekko tężejącą galaretkę, dokładnie miksujemy, możemy według uznania dodać cukier puder do smaku jak lubimy bardziej słodkie ( ja nie dawałam ).

Przekładanie:

Torcik biszkoptowo - borówkowy
Następnie biszkopty przekładamy przygotowanym kremem i pianką.

Przekładanie: Najpierw smarujemy makowy biszkopt kremem, na krem nakładamy porcje pianki, przekładamy biszkoptem kakaowym i tak postępujemy do wykończenia składników. Ostatnim składnikiem na torcie ma być pianka.

Wykończenie i podanie:

Torcik biszkoptowo - borówkowy
Nastepnie torcik chłodzimy, dekorujemy wiórkami i podajemy. Smacznego.

Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie torcik posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Kroimy i podajemy.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Borówki miałam leśne. Suchy mielony mak można kupić gotowy.


Tagi:

ciasto tort owoce