-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Szarlotka bez tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Czasem przydaje się nam szybki przepis, do którego nie potrzebujemy wyjmować miksera. Jabłecznik ten nie potrzebuje nawet tłuszczu więc zawsze możemy go zrobić. Pod warunkiem, że mamy jabłka.

Szarlotka bez tłuszczu

Składniki:

Szarlotka bez tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka bez tłuszczu
Orzechy włoskie posiekać. Rodzynki można namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć ale nie jest to konieczne. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą, nieregularną kostkę. Następnie dodać oba rodzaje cukru, sok z cytryny oraz orzech, skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszać dokładnie i odstawić na jedną godzinę, żeby jabłka puściły sok.

Po upływie godziny jajka dokładnie wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do miski z jabłkami dodać mąkę, cynamon, masę jajeczną. Dokładnie wszystko wymieszać.

Konsystencja ciasta będzie bardzo gęsta, ale się tym nie przejmujmy. Tak ma być.

Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.