Sposób przygotowania:
Szarlotka bez tłuszczu
Orzechy włoskie posiekać. Rodzynki można namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć ale nie jest to konieczne. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą, nieregularną kostkę. Następnie dodać oba rodzaje cukru, sok z cytryny oraz orzech, skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszać dokładnie i odstawić na jedną godzinę, żeby jabłka puściły sok.
Po upływie godziny jajka dokładnie wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do miski z jabłkami dodać mąkę, cynamon, masę jajeczną. Dokładnie wszystko wymieszać.
Konsystencja ciasta będzie bardzo gęsta, ale się tym nie przejmujmy. Tak ma być.
Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Po upływie godziny jajka dokładnie wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do miski z jabłkami dodać mąkę, cynamon, masę jajeczną. Dokładnie wszystko wymieszać.
Konsystencja ciasta będzie bardzo gęsta, ale się tym nie przejmujmy. Tak ma być.
Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.