Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jagodami i pianką
#Ciasto - Pokrojone w kostkę masło szybko zagniatam z pozostałymi składnikami. (jeśli ciasto jest zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki wody) Wyrobione ciasto dzielę na dwie części w proporcji 60/40 % każdą zawijam w folię i zamrażam. Blachę (33x20) smaruję masłem, wykładam papierem do pieczenia. Na spód blachy ścieram na tarce większą (60%) część ciasta, lekko przyklepuję dłonią, wyrównuję. Podpiekam przez ok.20min na złoty kolor w temp. 190 stp.C Odstawiam do całkowitego wystudzenia. #Pianka - Zaczynam ubijać białka gdy upieczony spód ciasta jest już zimny. Po ubiciu na sztywno - powoli - łyżka po łyżce wsypuję drobny cukier i cukier wanil. cały czas ubijam pianę na największych obrotach. Następnie powoli wsypuję proszek budyniowy, miksuję cały czas by dobrze się rozpuścił. Strużką do masy wlewam olej, miksuję do połączenia składników. Na podpieczony zimny spód ciasta wykładam ubitą pianę. Wyrównuję i układam na niej gęsto jagody, lekko wpycham w pianę. Na wierzch ciast ścieram na tarce drugą część zamrożonego ciasta. Piekę w 190 stp.C ok. 30-40min. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.