-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Biszkopt z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Trzeba korzystać z truskawek dopóki są dostępne. Spontanicznie zrobiłam więc ciasto z produktów, które akurat miałam w domu. Wyszło coś takiego.

Biszkopt z musem truskawkowym

Składniki:

Biszkopt z musem truskawkowym

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

  • 40 dag truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka truskawkowa

 

 

  • maczek truskawkowy

Sposób przygotowania:

Biszkopt z musem truskawkowym
Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy. Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Miksujemy wszystkie dokładnie na mus. Dodajemy cukier. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy. Mieszamy z musem truskawkowym.

Tężejący mus truskawkowy wykładamy na biszkopcie.

Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na zastygniętej masie truskawkowej. Dekorujemy maczkiem z truskawek.

Truskawek i śmietany może być więcej. Dałam tyle co miałam.