eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Jagody Eli w cukrze na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zagotowane jagody w samym cukrze bez dodatku wody. W zimie jak znalazł do klusek na parze,ryżu lub makaronu.

Jagody Eli w cukrze na zimę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagody Eli w cukrze na zimę

 

Sposób przygotowania:

Jagody Eli w cukrze na zimę
Świeże jagody umyć i odsączyć. Odsączone jagody przebrać,usunąć listki i ewentualne igliwie i gałązki. Przygotować cukier do jagód. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na dno słoików wsypać warstwę jagód, na nie wsypać 3-4 łyżki cukru, następną warstwę jagód, cukier i na wierzch jagody. Słoiki zakręcić. Dno większego garnka wyłożyć czystą ściereczką kuchenną,wstawić słoiki z jagodami w cukrze i wać wodę do 3/4 wysokości słoików. Od zagotowania pasteryzować 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików. Pasteryzowane słoiki wyjąć z garnka i po ostudzeniu przechowywać w chłodnej spiżarni lub piwnicy. Smacznego!
Jagody Eli w cukrze na zimę
Świerze jagody umyć i odsączyć. Odsączone jagody przebrać,usunąć listki i ewentualne igliwie i gałązki.
Jagody Eli w cukrze na zimę
Przygotować kilogram cukru do przesypania jagód.
Jagody Eli w cukrze na zimę
Na dno słoików wsypać warstwę jagód,na nie wsypać cukier,następną warstwę jagód,cukier i na wierzch jagody.

Tagi:

jagody owoce