Sposób przygotowania:
Jagody w słoikach na zimę
Dowolną ilość jagód przebieramy (usunąć listki i gałązki), myjemy dokładnie (dodatkowo można przelać wrzątkiem), umieszczamy na sitku i pozostawiamy na chwilę, aby odciekły. Przygotowujemy słoiki (np. o pojemności ok. 300 ml) - myjemy je dokładnie i wyparzamy. Umyte jagody nakładamy łyżką do połowy każdego słoika, zasypujemy je 2 łyżkami cukru (lub 3, jeśli wolimy słodsze) i nakładamy kolejną porcję jagód prawie aż po brzegi słoika. Odstawiamy na chwilę (aby część cukru się rozpuściła) i dodajemy trochę jagód na wierzch każdego słoika. Jagód nie upychamy, aby ich nie pozgniatać (jeśli słoik będzie mocno napełniony, jagody podczas pasteryzacji mogłyby też zacząć kipieć). Słoiki zakręcamy, wstawiamy do garnka z zimną wodą (woda ma sięgać ok. 1 cm poniżej brzegów słoika, żeby w czasie gotowania nie zalewała pokrywek). Słoiki z jagodami pasteryzujemy przez ok 20 min od momentu zagotowania. Po pasteryzacji wyjmujemy słoiki z gorącej wody. Każdy słoik mocniej dokręcamy (ostrożnie, aby się nie poparzyć). Ustawiamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.