Sposób przygotowania:
Dżem wieloowocowy
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na mała kawałki. Morwę, poziomki oraz borówki przepłukujemy pod bieżącą wodą i przebieramy. Z morwy odcinamy zielone ogonki a same owoce przecinamy na połówki. Maliny sprawdzamy pod kątem lokatorów.
Do wysokiego garnka z grubym dnem przekładamy przygotowane owoce. Dodajemy do nich cukier puder i dokładnie, ale ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut, by owoce puściły sok. Następnie stawiamy garnek na małym gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Podczas gotowania usuwamy tworzącą się piankę. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5-7 minut, po czym od razu przekładamy dżem do czystych słoików i natychmiast zakręcamy.
Słoiczki pasteryzujemy przez 5 minut. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Gotowy dżem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wszystkie owoce powinny być mniej więcej tej samej wielkości, dlatego truskawki i morwę kroiłam na mniejsze kawałki.
Do wysokiego garnka z grubym dnem przekładamy przygotowane owoce. Dodajemy do nich cukier puder i dokładnie, ale ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut, by owoce puściły sok. Następnie stawiamy garnek na małym gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Podczas gotowania usuwamy tworzącą się piankę. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5-7 minut, po czym od razu przekładamy dżem do czystych słoików i natychmiast zakręcamy.
Słoiczki pasteryzujemy przez 5 minut. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Gotowy dżem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wszystkie owoce powinny być mniej więcej tej samej wielkości, dlatego truskawki i morwę kroiłam na mniejsze kawałki.
Blendi
misia5
:)