misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Dżem wieloowocowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sezon na truskawki powoli przemija, na morwę kwitnie w pełni. Borówki i maliny zaczynają pojawiać się na krzaczkach i straganach. Nie ma nic lepszego w zimie jak słoik dżemu z zamkniętymi w środku owocami lata.

Dżem wieloowocowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dżem wieloowocowy

 

  • 1 kg truskawek
  • 1 kg malin
  • 500 g morwy czarnej
  • 500 g morwy białej
  • 700 g borówek czernic
  • 2 garści poziomek
  • 150 g cukru pudru
  • 600-700 g cukru ( ilość zależy od naszych upodobań oraz słodyczy owoców)

Sposób przygotowania:

Dżem wieloowocowy
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na mała kawałki. Morwę, poziomki oraz borówki przepłukujemy pod bieżącą wodą i przebieramy. Z morwy odcinamy zielone ogonki a same owoce przecinamy na połówki. Maliny sprawdzamy pod kątem lokatorów.

Do wysokiego garnka z grubym dnem przekładamy przygotowane owoce. Dodajemy do nich cukier puder i dokładnie, ale ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut, by owoce puściły sok. Następnie stawiamy garnek na małym gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Podczas gotowania usuwamy tworzącą się piankę. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5-7 minut, po czym od razu przekładamy dżem do czystych słoików i natychmiast zakręcamy.

Słoiczki pasteryzujemy przez 5 minut. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Gotowy dżem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Wszystkie owoce powinny być mniej więcej tej samej wielkości, dlatego truskawki i morwę kroiłam na mniejsze kawałki.
Dżem wieloowocowy
Wszystkie owoce powinny być mniej więcej tej samej wielkości
Dżem wieloowocowy
Owoce posypujemy cukrem pudrem dokładnie mieszamy i odstawiamy
Dżem wieloowocowy
Gdy owoce puszczą sok stawiamy na małym gazie i gotujemy
Dżem wieloowocowy
Podczas gotowania zdejmujemy powstającą piankę
Dżem wieloowocowy
Słoiki stawiamy do góry dnem aż ostygną

Tagi:

słodycze