katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Jagody w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jagody w słoikach są smacznym dodatkiem do wielu przygotowywanych potraw. Bardzo dobrze sprawdzają się jako farsz do pierogów bułeczek czy klusek na parze. Mają też właściwości lecznicze.

Jagody w słoiku

Składniki:

Jagody w słoiku

 

  • jagody 2 litry
  • cukier 1 szkl

Sposób przygotowania:

Jagody w słoiku
Jagody przebieramy , płuczemy i osaczamy. Słoiki dokładnie myjemy i nakładamy przygotowane jagody.

Nakładamy najlepiej do mniejszych słoików przesypując cukrem (jeśli lubimy słodko można dodać więcej cukru).

Jeśli umiarkowanie kilka razy stukniemy o blat stołu więcej jagód zmieścimy do słoika.

Zakręcone słoiki stawiamy w garnku na ściereczce i zalewamy wodą do ok 3/4 wysokości słoika i gotujemy 20- 30 min słoiki mniejsze.

Jagody są dobre do ciast, naleśników i deserów a także są skutecznym lekiem w problemach żołądkowo jelitowych.

Tagi:

przetwory