MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Jagody w soku własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie jagody Mama zawsze podawała nam na ból brzuszka :) ZAWSZE pomagały, bo mają wiele zdrowotnych właściwości! Polecam, by każdy miał je w swojej spiżarce, choćby 2-3 słoiczki.

Jagody w soku własnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jagody w soku własnym

 

  • Jagody
  • 3 łyżeczki cukru na każdy słoiczek 190 g (* ilość przykładowa)

Sposób przygotowania:

Jagody w soku własnym
Jagody dokładnie płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przebieramy i wsypujemy do słoiczków. Do pełna, ale przed ostatnią porcją przesypujemy cukrem, potem znów jagody i jeszcze trochę cukru.

W sumie na 1 słoiczek o pojemności 190 g sypałam 3 łyżeczki cukru (ilość należy dostosować do słodkości owoców i własnych upodobań).

Słoiczki dokładnie zakręcamy (musi być suchy gwint i przykrywka) i ustawiamy w garnku ze ściereczką na dnie.

Zalewamy wodą do wysokości 1 cm poniżej przykrywki i gotujemy około 35-40 minut, aby puściły sok, a cukier się rozpuścił. 
Jagody w soku własnym
Do każdego słoiczka nakładamy jagody i cukier
Jagody w soku własnym
Gotujemy, aby puściły sok i się zapasteryzowały