Sposób przygotowania:
Jagody w soku własnym
Jagody dokładnie płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przebieramy i wsypujemy do słoiczków. Do pełna, ale przed ostatnią porcją przesypujemy cukrem, potem znów jagody i jeszcze trochę cukru.
W sumie na 1 słoiczek o pojemności 190 g sypałam 3 łyżeczki cukru (ilość należy dostosować do słodkości owoców i własnych upodobań).
Słoiczki dokładnie zakręcamy (musi być suchy gwint i przykrywka) i ustawiamy w garnku ze ściereczką na dnie.
Zalewamy wodą do wysokości 1 cm poniżej przykrywki i gotujemy około 35-40 minut, aby puściły sok, a cukier się rozpuścił.
W sumie na 1 słoiczek o pojemności 190 g sypałam 3 łyżeczki cukru (ilość należy dostosować do słodkości owoców i własnych upodobań).
Słoiczki dokładnie zakręcamy (musi być suchy gwint i przykrywka) i ustawiamy w garnku ze ściereczką na dnie.
Zalewamy wodą do wysokości 1 cm poniżej przykrywki i gotujemy około 35-40 minut, aby puściły sok, a cukier się rozpuścił.