WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Jagody ze słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jagody ze słoika czyli coś w rodzaju konfitury na zimę. Idealne do naleśników, placków czy deserów lub po prostu do jedzenia łyżką.

Jagody ze słoika

Składniki:

Jagody ze słoika

 

  • 0,5l jagód
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Jagody ze słoika

ETAP 1:

Świeże jagody oczyścić z łodyżek, listków i opłukać w zimnej wodzie. Odcedzić na durszlaku. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na godzinę. Dopiero wtedy wymieszać. Ustawić na gazie i podgrzewać aż do zagotowania.

Zmniejszyć ogień i gotować tak, aż płyn odparuje, a jagody się zagęszcza.

Gorące przełożyć do słoika, zakręcić i odstawić do góry dnem. Wystudzić w tej pozycji a następnie schować w chłodne miejsce.