WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Jabłka duszone z cukinią do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłka duszone z tartą cukinią, cukrem i cynamonem. Wekowane w słoiki. Idealne do szarlotki lub innych ciast, deserów czy kanapek.

Jabłka duszone z cukinią do słoików Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka duszone z cukinią do słoików

 

  • 1,5 kg jabłek antonówek
  • 0,5 dużej cukinii
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Cynamon do smaku
  • 1,3 szklanki soku jabłkowego tłoczonego

Sposób przygotowania:

Jabłka duszone z cukinią do słoików

ETAP 1:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka.

Cukinię obrać, pozbawić nasion i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z jabłkami. Wlać sok jabłkowy. Wsypać cukier kryształ i waniliowy. Dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Dusić aż jabłka i cukinia zaczną się rozpadać.

Na koniec dodać cynamon do smaku. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem. Wystudzić w tej pozycji a następnie schować w chłodne miejsce.

Jabłka duszone z cukinią do słoików
Jabłka z cukinią po uduszeniu z dodatkiem cukru i cynamonu
Jabłka duszone z cukinią do słoików
Cynamon dodany pod koniec duszenia do jabłek
Jabłka duszone z cukinią do słoików
Jabłka z cukinią zasypane cukrem zwykłym i waniliowym
Jabłka duszone z cukinią do słoików
Starta na tarce cukinia dodana do jabłek.