Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Jaja mollets

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jaja mollets- inaczej gotowane na półmiękko - 6 minut- mają białko, całkiem ścięte - żółtka natomiast niezupełnie zestalone.

Jaja mollets

Składniki:

Jaja mollets

 

  • jaja 4 szt
  • woda 1,5 szkl
  • sól

Sposób przygotowania:

Jaja mollets
Umyte jaja włożyć do wrzącej osolonej wody, przykryć i gotować wolno 6 min.Jaja mollets są łatwo strawne i mogą zastąpić z powodzeniem jaja gotowane na twardo. Podaje się je w sosach, z dodatkiem kasz, makaronu lub ziemniaków oraz warzyw gotowanych, a przynajmniej surówki.Jaja gotowane na półtwardo możemy również podawać do potraw z grzybów i warzyw.