Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Jaja w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

kolejna propozycja podania jajek

Jaja w sosie chrzanowym

Składniki:

Jaja w sosie chrzanowym

 

  • 3-6 świeżych jaj kurzych,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżeczki startego chrzanu, może być ze słoiczka,
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, kilka kropli soku z cytryny albo octu jabłkowego,
  • do przybrania: zielenina,

 

 

Sposób przygotowania:

Jaja w sosie chrzanowym
Jaja umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Każde przekroić na pół i ułożyć na talerzu czy półmisku wypukłą stroną do góry. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem, doprawić solą, pieprzem i ew. sokiem albo octem, wymieszać dokładnie. Sosem polać jaja i przybrać gałązkami zieleniny.