czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Babka z serkiem mascarpone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszna, wilgotna babka, idealna na Święta Wielkanocne lub jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy.

Babka z serkiem mascarpone

Składniki:

Babka z serkiem mascarpone

 

  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • 170g masła lub margaryny,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g serka mascarpone,
  • biała polewa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Babka z serkiem mascarpone
Miękkie masło utrzeć na gładką masę, dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Nic się nie przejmujcie, jeśli masa się zważy. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą.

Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie rozsmarować.

Piec około 50-60 minut w temp. 160st.

Ostudzić i polać polewą.