gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczna babka mocno cytrynowa, idealnie słodka, puszysta i wilgotna. Polecam na świąteczny stół Wielkanocny.

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 350 g mąki pszennej,
  • 300 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 6 jajek,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z 2 cytryn,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej ,

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i sok z cytryny i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową.

Babkę przekładamy do natłuszczonej blaszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 50 minut w 180 stopni. Możemy polać lukrem.

Smacznego.