Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Jajeczne kotleciki z zielonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Efektowne i smaczne kotleciki bez mięsa.

Jajeczne kotleciki z zielonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajeczne kotleciki z zielonką

 

  • 5 jaj
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 1 cebulka dymka
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • 2 gałązki kolendry
  • trochę swieżego koperku
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia
  • 5 plasterków pomidora
  • 5 małych plasterków sera żółtego

Sposób przygotowania:

Jajeczne kotleciki z zielonką
4 jajka ugotować na twardo, obrać, a gdy wystygną rozdrobnić widelcem. Wbić 1 surowe jajko, dodać posiekaną dymkę, natkę pietruszki, kolendrę, koperek, sól i pieprz, a następnie wyrabiać masę jak na mielone, dodając w międzyczasie tartą bułkę. Uformować kotleciki, obtaczać w reszcie bułki tartej, smażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy z jednej strony będą gotowe, przekładamy na drugą.Na górę kładziemy plasterek pomidora, przykrywamy plastrem sera. Przykrywamy pokrywką i po 2 minutach zdejmujemy z ognia - gdy ser się rozpuści można podawać.
Jajeczne kotleciki z zielonką
jajka na twardo należy rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, uformować kotlety
Jajeczne kotleciki z zielonką
kotleciki obtaczamy w pozostałej bułce tartej
Jajeczne kotleciki z zielonką
Smażymy na oleju, pod koniec kładąc na górze pomidora i ser.

Tagi:

sery tarta ser