Sposób przygotowania:
Jajecznica
Jajka umyć, wytrzeć, wbić do miski, osolić, lekko ubić widelcem. Masło stopić na patelni, zanim się zrumieni, wlać jajka. Smażyć na małym ogniu. Odwracać masę kawałkami na drugą stronę, nie mieszać Przełożyć na talerze, gdy jajecznica jest już ścięta, ale jeszcze miękka, i podawać z pieczywem i masłem. -do masy na jajecznicę można dodać: -1 łyżkę masła i roztrzepać je ubijaczką z jajkami. Jajecznica będzie delikatniejsza -2 łyżki mleka i śmietany -2 łyżki sera przerośniętego pleśnią -2 łyżki utartego sera twardego -3 łyżki grzanek z bułki pokrojonej w kostkę i przesmażonej na 1 łyżce masła -2 posiekane filety anchois -1 wymoczonego i posiekanego śledzia -100 g wędzonej ryby -1 posiekaną i przesmażoną na maśle cebulę -2 łyżki ugotowanego zielonego groszku -2 obrane ze skórki, oczyszczone z pestek, pokrojone na plasterki i przesmażone na 1 łyżce masła pomidory -100 g ugotowanych główek szparagów