Sposób przygotowania:
Jajecznica z botwinką i makaronem
1. Botwinkę dokładnie oczyszczam, następnie płuczę i drobno kroję, kolejno przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję do miękkości, pod koniec gotowania solę do smaku, następnie dokładnie odcedzam z wody i studzę. Następnie skrapiam lekko sokiem z cytryny i mieszam, dzięki temu botwinka nie straci ładnego koloru.
2. Następnie makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, odcedzam i dokładnie studzę.
3. Koperek płuczę , dokładnie osuszam, a następnie drobno kroję.
4. Do dużej miski wbijam jajka, dodaję zimny makaron, botwinkę i koperek ( odrobinę koperku odkładam do posypania jajecznicy ), mieszam przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Na patelni rozgrzewam masło ( tak około 2 łyżki ), wlewam przygotowaną masę i smażę cały czas mieszając, gdy jajka będą ścięte jajecznica jest gotowa.
6. Na talerze nakładam po porcji gotowe jajecznicy, posypuję posiekanym koperkiem i podaję.
7. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wychodzi około 4 porcje.
2. Następnie makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, odcedzam i dokładnie studzę.
3. Koperek płuczę , dokładnie osuszam, a następnie drobno kroję.
4. Do dużej miski wbijam jajka, dodaję zimny makaron, botwinkę i koperek ( odrobinę koperku odkładam do posypania jajecznicy ), mieszam przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Na patelni rozgrzewam masło ( tak około 2 łyżki ), wlewam przygotowaną masę i smażę cały czas mieszając, gdy jajka będą ścięte jajecznica jest gotowa.
6. Na talerze nakładam po porcji gotowe jajecznicy, posypuję posiekanym koperkiem i podaję.
7. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wychodzi około 4 porcje.
SylaUla
Babeczka35
Bardzo polecam :)
gusia1000
Babeczka35
Polecam spróbować:)