Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa pomidorowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 50
         
ocena: 0/5 głosów: 0

U mnie dziś złamanie wszelkich niedzielnych zasad, nie ma rosołu ani schabowego lecz jest szybka pomidorowa gotowa w niecałe trzydzieści minut.

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki:

Zupa pomidorowa z makaronem

makaron

  • 110 g marchwi z mieszanki europejskiej,
  • 50 g tłuszczu gęsiego lub kaczego,
  • 2 łyżki natki pietruszki ( może być mrożona ),
  • 200 g dowolnego makaronu ( u mnie muszelki ),
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 koncentraty pomidorowe 30 % ( każdy 160 g ),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 spory liść laurowy,
  • 1 śmietana 30 % ( 200 ml ),
  • 1 łyżka majeranku.

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z makaronem

makaron

Pomidorowa z makaronem.

Na początek do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać wybraną z mieszanki europejskiej marchew w dwóch kolorach i dodać również tłuszcz gęsi lub z kaczki a jeśli ktoś woli to porcje rosołowe kurze. Całość zagotować na dużym ogniu następnie zmniejszyć ogień chwilę pogotować gdy marchew robi się już miękka a jest to chwila wtedy wsypać dowolny makaron i pogotować na małym ogniu do czasu aż makaron zacznie pęcznieć. W międzyczasie gdy makaron się gotuje w wywarze doprawić przyprawą uniwersalną, dodać majeranek oraz natkę pietruszki i dalej przez chwile gotować.

makaron

Pomidorowa z makaronem.

Gdy wywar z makaronem i resztą składników już się pogotował i dodany makaron jest wystarczająco miękki, dodać koncentraty pomidorowe wsypać łyżeczkę cukru dla podkreślenia smaku. Doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną zamieszać i zagotować na wolnym ogniu. Przygotować śmietanę i wlać ją do lekko gotującej się zupy.

makaron

Pomidorowa z makaronem.

Gdy do zupy wlaliśmy już śmietanę szybkim ruchem łyżki zamieszać i również lekko zagotować sprawdzając makaron czy już jest wystarczająco miękki. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia. Podawać jeszcze gorącą ponieważ gdy postoi zacznie makaron bardziej pęcznieć i będzie zupa gęsta ale jeśli ktoś lubi gęste to w niczym nie przeszkadza.