Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Jajecznica z grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Korzystajmy z darów jesieni i idźmy do lasu na grzyby, aby potem móc bezkarnie zajadać się pyszną jajecznicą z ich dodatkiem.

Jajecznica z grzybami

Składniki:

Jajecznica z grzybami

 

  • 12 szt. jajek najlepiej wiejskich
  • 1/3 kostki masła
  • 2 cebule
  • ok. 30 dag oczyszczonych leśnych grzybów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Jajecznica z grzybami

Przygotowanie grzybów:

Jajecznica z grzybami
Grzyby dokładnie oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą

Zdrowe oczyszczone grzyby dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy w drobne plasterki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 min.

Następnie odcedzamy na sicie przelewamy wodą.

Przygotowanie cebuli:

Jajecznica z grzybami
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę

Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.

Przygotowanie jajecznicy:

Jajecznica z grzybami
Do podduszonej cebuli dodajemy odsączone grzyby

Jajka przelewamy wrzącą wodą a następnie wbijamy do wysokiego naczynia.

Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy odcedzone grzyby. Mieszając smażymy razem przez ok. 10 min. Gdy grzyby są uduszone wlewamy roztrzepane jajka. Mieszamy dokładnie i smażymy do lekkiego ścięcia jajek. Przed samym podaniem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy na gorąco z pieczywem.