WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Jajecznica z rzeżuchą na parówce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna jajecznica z jednego jajka na parówce wieprzowej z dodatkiem siekanej rzeżuchy. Podana z grzanką z chleba.

Jajecznica z rzeżuchą na parówce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajecznica z rzeżuchą na parówce

 

  • 1 jajko
  • 1 parówka wieprzowa
  • ok. 0,5 łyżeczki masła
  • rzeżucha
  • ketchup
  • sól, pieprz
  • przylepka ( piętka ) od chleba

Sposób przygotowania:

Jajecznica z rzeżuchą na parówce

ETAP 1:

Parówkę pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną parówkę. Przylepkę od chleba posmarować masłem i włożyć na patelnię obok parówki. Smażyć aż parówki i przylepka się zrumienią. Jajko wybić do naczynia i lekko roztrzepać widelcem.

Usmażoną przylepkę zdjąć z patelni, a na parówki wylać jajko. Przemieszać i smażyć na małym ogniu do osiągnięcia pożądanego stopnia ścięcia jajek. Pod koniec smażenia posypać posiekaną rzeżuchą i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wyłożyć na talerz obok grzanki.

Można polać ketchupem.

Jajecznica z rzeżuchą na parówce
Jajecznica pod koniec smażenia posypana posiekaną rzeżuchą
Jajecznica z rzeżuchą na parówce
Do podsmazonej parówki wlać roztrzepane jajko
Jajecznica z rzeżuchą na parówce
jajko wybić do naczynia i lekko roztrzepać widelcem
Jajecznica z rzeżuchą na parówce
Parówkę i przylepkę od chleba podsmażyć na maśle