kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jajka faszerowane pieczoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jajka możemy faszerować na wiele sposobów. Ja proponuje pastę z pieczonych czerwonych papryk. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Takie jajka na pewno będą miłą odmianą.

Jajka faszerowane pieczoną papryką

Składniki:

Jajka faszerowane pieczoną papryką

 

 

  • do dekoracji:
  • łodyżki koperku
  • plasterki rzodkiewki
  • żółta papryka

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane pieczoną papryką
Przygotowujemy mus z pieczonej papryki. Papryki myjemy, przekrawamy i wydrążamy. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry i pieczemy w 190-200 stopniach C przez około 20-25 minut. Jeśli skórka się przypali nic się nie stanie. Po u[pieczeniu umieszczamy w szczelnym woreczku foliowym, dobrze zawijamy i pozostawiamy na kilkanaście minut do wystudzenia. następnie ściągamy skórkę, która powinna sama odchodzić i miksujemy paprykę na gładko. W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę. Łączymy z musem paprykowym i doprawiamy. Jajka gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo i studzimy. Przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka, które następnie ugniatamy dokładnie widelcem. Koperek drobno siekamy. Żółtka i koperek dodajemy do masy paprykowej. Całości mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy rozetki w miejsca po żółtkach. Dekorujemy gałązkami koperku, plasterkiem rzodkiewki i żółta papryką.