PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Jajka faszerowane śledziem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Śledzie i jajka faszerowane to niezbędniki na świątecznym stole - postanowiłam je połączyć!

Jajka faszerowane śledziem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka faszerowane śledziem

 

  • 10 jajek
  • 1op. (250g) filetów śledziowych matijas
  • 3 łyżki majonezu
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane śledziem
Filety śledziowe odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupinki. Następnie jajka przekrawamy na pół i wydłubujemy żółtko do miseczki, a następnie przy pomocy widelca zgniatamy je na papkę. Do żółtek dodajemy śledzie oraz majonez. Mieszamy razem, a następnie nakładamy porcje w miejsca po żółtku. Nadmiar farszu zjadamy potajemnie ;-)
Jajka faszerowane śledziem
Filety śledziowe odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
Jajka faszerowane śledziem
Pokrojone śledzie i żółtka mieszamy dokładnie z majonezem.