Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jajka na miękko :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jajeczka na miękko to wspomnienie dzieciństwa . Babcia zawsze umiała je zrobić . I dziwne , żółtko w nich było zawsze miękkie.

Jajka na miękko : Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka na miękko :

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka na miękko :
Jajka włożyć do zimnej , osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 2 minuty 15 sekund .( większe do 2.40 ). Wstawić pod zimną wodę .

Odmianą jajek na miękko są tzw ,, Jajka po wiedeńsku „ . Są to jajka na miękko wyjęte ze skorupki i włożone do szklanki ( miseczki , kubka ) razem z łyżeczką masła , posolone i popieprzone . Rozmieszane .

A teraz nowinka . Już nie potrzeba odmierzać czasu gotowania jajek. Jest takie ,, mądre ,, urządzenie - Eggtimer , które idealnie dopilnuje poziomu ścięcia jajek za nas .To takie ,, jajko ,, które wkładamy do garnka razem z prawdziwymi jajkami i gapimy sie na niego .
A na forum można zobaczyć jak Eggtimer wygląda i jak sie go używa .
Jajka na miękko :
Etap 1
Jajka na miękko :
Etap 2
Jajka na miękko :
Etap 3
Jajka na miękko :
Etap 4

Tagi:

jajko jajka