Sposób przygotowania:
Jajka na twardo w sosie koperkowym
Jajka gotujemy na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukujemy zimną wodą, następnie obieramy ze skorupek.
Sos koperkowy;
Koperek opłukać i drobno posiekać. Zagotować wodę, dodać kostki bulionowe oraz opłukany posiekany koperek zielony. Do śmietany dodać mąkę i delikatnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Następnie śmietanę z mąką dodać do wody z kostkami bulionowymi i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
Gdyby sos był za gęsty rozrzedzić go dolewając wody. Sos doprawić pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną do smaku.
Do sosu wrzucić ugotowane na twardo, obrane jajka.
Podawać z ziemniakami.
Wodę z kostkami bulionowymi możemy zastąpić bulionem.
Sos koperkowy;
Koperek opłukać i drobno posiekać. Zagotować wodę, dodać kostki bulionowe oraz opłukany posiekany koperek zielony. Do śmietany dodać mąkę i delikatnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Następnie śmietanę z mąką dodać do wody z kostkami bulionowymi i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
Gdyby sos był za gęsty rozrzedzić go dolewając wody. Sos doprawić pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną do smaku.
Do sosu wrzucić ugotowane na twardo, obrane jajka.
Podawać z ziemniakami.
Wodę z kostkami bulionowymi możemy zastąpić bulionem.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
To prawda.;)