Sposób przygotowania:
Klopsy mielone z jajkiem na twardo
Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać aby mięso się związało i zrobiło się kleiste.
Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku lecz odciśniętą bułkę oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej).
Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli, po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek.
Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko.
Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony.
Podawać do drugiego dania.
Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku lecz odciśniętą bułkę oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej).
Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli, po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek.
Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko.
Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony.
Podawać do drugiego dania.
gusia1000