WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kurczak gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak pokrojony na cienkie kawałki, zamarynowany w przyprawie gyros i czosnku oraz w oleju a następnie usmażony na patelni.

Kurczak gyros Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak gyros

 

  • 1 mała pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta papryki słodkiej w proszku

Sposób przygotowania:

Kurczak gyros

ETAP 1:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na cienkie paseczki lub drobne kawałki. Wrzucić do miseczki. Wsypać przyprawę gyros, paprykę słodką w proszku i czosnek granulowany. Wlać olej i wszystko wymieszać.

Miseczkę przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny żeby mięso się zamarynowało.

Następnie mięso wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć. Kurczak powinien być miękki i rumiany. Usmażonego kurczaka wyłożyć na talerz.

Bardzo fajnie smakuje z sosem czosnkowym i świeżym pieczywem.

Kurczak gyros
Kurczak w trakcie smażenia na patelni przed wyłożeniem na talerz
Kurczak gyros
Zamarynowany kurczak wyłożony na patelnię.
Kurczak gyros
Kurczak pokojony i zamarynowany w przyprawach i oleju
Kurczak gyros
Pierś z kurczaka pokrojona na cienkie paseczki