ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Wątróbka gotowana i duszona z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbka gotowana jest bardzo delikatna, krucha, jest bardziej lekkostrawna od smażonej na surowo, nam smakuje również na zimno do pieczywa.

Wątróbka gotowana i duszona z papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wątróbka gotowana i duszona z papryką

 

  • wątróbka z kurczaka 70 dag,
  • liść laurowy 1 sztuka,
  • ziele angielskie 2 sztuki,
  • smalec ze skwarkami domowy 2 łyżki,
  • cebula 2 sztuki,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • papryka żółta 2 sztuki,
  • przyprawa do drobiu 2 łyżki,
  • woda 1/2 szklanki,

Sposób przygotowania:

Wątróbka gotowana i duszona z papryką

ETAP 1:

Wątróbka gotowana i duszona z papryką
Watróbka jest bardziej lekkostrawna na żołądek.

Wątróbkę oczyścić z żyłek, błonek, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wody wlać do zakrycia wątróbki, po zagotowaniu gotować z 20 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak.

ETAP 2:

Wątróbka gotowana i duszona z papryką
Można również do smażenia użyć olej, masło.

Na smalcu domowym lub oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojone cebule, dodać pokrojone ząbki czosnku i pokrojone w kostkę papryki, wsypać przyprawę do drobiu, wszystko podsmażać z 10 minut, przełożyć na talerz.

ETAP 3:

Wątróbka gotowana i duszona z papryką
Gotowana watróbka również pasuje do pasztetu,farszu.

Na patelni na tłuszczu po cebuli podsmażyć ugotowane wątróbki.

ETAP 4:

Wątróbka gotowana i duszona z papryką

Dodać do wątróbek cebulę z papryką, wlać wodę i pod przykryciem dusić do 10 minut na średnim ogniu.