gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Jajka w sosie paprykowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane jajka w sosie paprykowym podaję jako dodatek do kolacji lub jako przekąskę. Polecam.

Jajka w sosie paprykowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka w sosie paprykowym

 

  • 10 jajek
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1/2 szklanki wody
  • 5-6 łyżek ketchupu łagodnego
  • 2-3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie paprykowym
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie przekrawamy na pół (wzdłuż) i układamy na talerzu - żółtkiem na dół. SOS: Cebulę obieramy i drobno siekamy, przekładamy na patelnie (na dno wlewamy oliwę). Papryki myjemy, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając ok. 15 minut. Następnie wlewamy wodę i dodajemy ketchup. Mieszamy i całość dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Gotowy sos wykładamy na talerz - między jajkami. Dekorujemy gałązkami natki pietruszki.
Jajka w sosie paprykowym
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie przekrawamy na pół (wzdłuż) i układamy na talerzu - żółtkiem na dół.
Jajka w sosie paprykowym
Cebulę obieramy i drobno siekamy, przekładamy na patelnie (na dno wlewamy oliwę).
Jajka w sosie paprykowym
Papryki myjemy, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
Jajka w sosie paprykowym
Następnie do warzyw wlewamy wodę i dodajemy ketchup.