gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Jajka w sosie pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przygotowane jajka w sosie pieczarkowym podaję jako dodatek do kolacji. Polecam, są łatwe w przygotowaniu.

Jajka w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka w sosie pieczarkowym

 

  • 2 cebule
  • 400 gram pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki wody
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka grzybowa
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie pieczarkowym
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, po czym przekrawamy na pół i układamy na talerzu (żółtkiem na dół). Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy (na oliwie). Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy, aż zaczną robić się miękkie. Następnie wlewamy wodę i dodajemy kostkę grzybową oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Śmietankę mieszamy z mąką i wlewamy do sosu z pieczarkami. Całość doprowadzamy do wrzenia. Sos pieczarkowy wylewamy na talerz między jajkami. Dekorujemy natką pietruszki. (Danie rozdzielamy na dwa talerze)
Jajka w sosie pieczarkowym
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, po czym przekrawamy na pół i układamy na talerzu (żółtkiem na dół).
Jajka w sosie pieczarkowym
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy (na oliwie).
Jajka w sosie pieczarkowym
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli.

Tagi:

jajko jajka