Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Jajka w koszulkach w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jajka w koszulkach podawać z płatkami jęczmiennymi ugotowanymi na gęsto i sałatą zieloną lub mizerią albo pomidorami.

Jajka w koszulkach w sosie pieczarkowym

Składniki:

Jajka w koszulkach w sosie pieczarkowym

 

  • 8 jaj,
  • 1łyżka octu,
  • sól,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 1 cebula,
  • 10 dag pieczarek,
  • 3/4 szklanki śmietanki,
  • 2 dag mąki,
  • sól, pieprz, zielenina.

Sposób przygotowania:

Jajka w koszulkach w sosie pieczarkowym
Pokrojoną drobno cebulę podsmażyć na tłuszczu. Gdy nieco zmięknie, dodać pokrajane w paski pieczarki i razem jeszcze smażyć. Skropić wodą, przykryć i dusić kilka minut. Zalać pieczarki śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W płaskim naczyniu zagotować 1 litr wody, dodać sól i ocet. Wybijać jajka tuż nad powierzchnią do wrzącej wody, gotować na małym ogniu około 3 minut, czyli tak, aby ścięło się białko, a żółtko pozostało płynne. Wyjąć łyżką cedzakową, polać sosem, posypać zieleniną.