zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Jajka w mortadelowych koszyczkach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Niby zwykłe jajko, plaster mortadeli a jednak mozna podać je w całkiem inny sposób. Na śniadanie lub kilację koszyczki z jajkiem.

Jajka w mortadelowych koszyczkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka w mortadelowych koszyczkach

 

Sposób przygotowania:

Jajka w mortadelowych koszyczkach
Wgłębienia formy na muffinki wysmarować olejem. Plastry mortadeli ( najlepiej poprosić w sklepie aby pokrojono, ja wzięłam w kawałku i plastry nie wyszły mi równe ) naciąć na krzyż ale tylko do 1/3. Tak nacięte plastry ułożyć w dołkach formy zakładając nacięte części na siebie co utworzy nam koszyczek. W każdy koszyk wbić po jajku, posolić i oprószyć pieprzem. Na jajka posypać posiekany szczypiorek i pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Jajka zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 - 18 minut. Podawać na gorąco z grzankami lub innym pieczywem.
Jajka w mortadelowych koszyczkach
Etap 1 Z plastrów mortadeli zrobić koszyczki
Jajka w mortadelowych koszyczkach
Etap 2 potem do każdego wbić po jajku ...
Jajka w mortadelowych koszyczkach
Etap 3 Posypać przyprawami szczypiorkiem i boczkiem
Jajka w mortadelowych koszyczkach
Etap 4 A potem zapiec w piekarniku i zajadać

Tagi:

jajko jajka