Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste koszyczki śniadaniowe
Do mąki dodać pokruszone drożdże, chrzan, sól prowansalską i płatki chili. Następnie dolać oliwę, wodę i zagnieść z tych składników ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W między czasie ugotować jajka w lekko osolonej wodzie na twardo. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki a następnie każdy kawałek jeszcze na pół. Szynkę kroimy na cienkie paseczki. Kabanosy możemy przeciąć wzdłuż na pół będzie łatwiej je formowac. Do miksera (u mnie rozdrabniacz taki do cebuli) włożyć koncentrat, pomidory z oleju, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę i oregano i całość zmiksowac na gładką masę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek albo rozwałkować albo uformować w rękach płaski, okrągły placek, którym wykładamy foremke na muffiny. Na ciasto nakładamy masę pomidorową, a na niej układamy kawałki jajek i plasterki szynki. Kabanosy tniemy na kawałki i robimy z nich pałączki od koszyczków. Tak przygotowany odkładamy na 10 minut, a po tym czasie wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy koszyczki z foremek, smarujemy rozmąconym żółtkiem i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika. Gotowe i ostudzone dekorujemy pokrojoną drobno papryką, ogórkiem i gałązkami koperku.
marietta
szpileczka
Dziękuję