pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

koszyczki pyszności

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Koszyczki idealne na wielkanocny stół

koszyczki pyszności

Składniki:

koszyczki pyszności

 

  • 400 g małych młodych ziemniaków
  • 300 g ekologicznych kabanosów
  • 3 rzodkiewki
  • szczypior
  • 1 jajko bio ekologiczne
  • 100 g parmezanu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa

 

 

Sposób przygotowania:

koszyczki pyszności
• ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na pół,
• polewamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową,
• pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 30 minut,
• kabanosy kroimy na grube plastry i dokładamy do ziemniaków po 20 minutach pieczenia,
• po wyjęciu z piekarnika studzimy,
• rzodkiewki kroimy na plasterki, szczypior siekamy,
• dodajemy do ziemniaków,
• sałatkę polewamy oliwą z pieczenia, octem balsamicznym,
• przyprawiamy solą i pieprzem,
• jajko gotujemy na twardo, kroimy w kostkę,
• parmezan trzemy na tarce,
• po około łyżce parmezanu kładziemy na patelni w kształcie placuszka,
• podgrzewamy do roztopienia i zrumienienia,
• gotowy placuszek układamy na szklance odwróconej do góry dnem i czekamy aż wystygnie,
• w koszyczkach układamy porcję sałatki, posypujemy jajkiem

Tagi:

jajko jajka