ELKAW83

ELKAW83

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Jajka w sosie koperkowym 6

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To proste, smaczne a chyba zapomniane danie kuchni polskiej

Jajka w sosie koperkowym 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka w sosie koperkowym 6

 

  • 4 jajka
  • mała śmietana 18%
  • szklanka bulionu (lub kostka rosołowa)
  • pęczek świeżego koperku

 

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie koperkowym 6
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli. W tym czasie przygotowujemy sobie sos, którym polejemy nasze jajka. Wlewamy szklankę rosołu (możemy ewentualnie przygotować bulion z kostki rosołowej rozpuszczając ją w szklance gorącej wody), kiedy rosół zacznie się gotować dodajemy do niego pokrojony koperek i chwilkę gotujemy, aby nasz sos zyskał smak przyprawy. Następnie ściągamy bulion z kuchenki, dodajemy 2 jego łyżki do śmietany i rozrabiamy w kubeczku ze śmietaną tak, aby nie powstały grudki. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy do rosołu, parę minut gotujemy, wyłączamy kuchenkę i przykrywamy sos aby się zagęścił. Gotowym polewamy jajka i podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Jajka w sosie koperkowym 6
Świeży koperek siekamy dosyć drobno, ważne żeby było go dużo
Jajka w sosie koperkowym 6
Odpowiednią ilość jajek gotujemy we wrzątku
Jajka w sosie koperkowym 6
W tym samym czasie możemy przygotować sobie sos
Jajka w sosie koperkowym 6
Aby jajka smakowały jeszcze lepiej dobrze jest włożyć je do sosu na chwilę

Tagi:

jajko jajka