Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Jajka zapiekane w kokilkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i pożywne śniadanie na weekend.

Jajka zapiekane w kokilkach

Składniki:

Jajka zapiekane w kokilkach

 

  • chleb razowy - 2 kromki
  • kabanosy cienkie - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 3 średnie
  • ser żółty - 1 plasterek
  • jajka - 3 średnie
  • śmietana - 2 łyżki
  • ser feta - 8-10 kosteczek
  • pieprz czarny - szczypta
  • maslo - do posmarowania kokilek

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane w kokilkach
Przed rozpoczęciem przygotowywania jajek zacznij rozgrzewać piekarnik do 200 stopni.Przygotuj dwie kokilki, smarując je masłem na dnie i bokach.Chleb pokrój w kostkę i poukładaj na spodzie kokilek (nie ma znaczenia, czy kawałki mają skórkę, cz nie.Kabanosa pokrój w kostkę a rzodkiewkę w paski i ułóż takie kawałki na chlebie. Na to połóż jeszcze po połowie plasterka sera żółtego.Jajka, śmietanę i ser feta wymieszaj w osobnej miseczce, doprawiając je pieprzem do smaku. Przelej do kokilek masę, tak, by wypełnić je w 4/5 wysokości. Zapiekaj 15-17 minut, aż jajko na wierzchu stworzy skorupkę (lekko się podniesie i w środku może być płynne). Smacznego!