Sposób przygotowania:
Jajko sadzone w wieńcu z ziemniaków
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody. Kiedy będą już ugotowane odcedzić i odparować. Następnie ugnieść bardzo dokładnie ugniataczką do ziemniaków lub widelcem. Odstawić, do momentu, aż będziemy przygotowywać potrawę. Można również użyć resztek ziemniaków z obiadu. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Podsmażyć na nim zieniaki dodając rozdrobnione zioła: pieprz, listek laurowy i zioła prowansalskie. Kiedy ziemniaki już się przysmażą w środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wbić jajko i zostawić na ogniu do momentu, kiedy białko się zetnie. Idealnie żółtko nie powinno sie do końca ściąć, ale pozostać w miarę możliwości półpłynne. Wierzch jajka posypać leciutko solą. Podawać od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z ogórkiem kwaszonym,