Sposób przygotowania:
Jajko w koszulce na sałacie z sosem
Miód i musztardę mieszamy ze sobą. Dodajemy sok z cytryny i stopniowo oliwę, cały czas mieszając. Sałatę płuczemy, suszymy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Pomidorki kroimy na pół układamy na sałacie. W wysokim garnku zagotowujemy około 15 cm (na wysokość) wody, dodajemy ocet i znów zagotowujemy. Woda powinna się mocno gotować. Jajko wbijamy do miseczki. Łyżką zagarniamy wodę w garnku tak, aby powstały okręgi, wlewamy szybko jajko i znowu zagarniamy łyżką wodę, aby białko owinęło żółtko. Jajko gotujemy 2-3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową, czekamy aż ocieknie z wody i układamy na sałatce. Radzę każde z jajek gotować osobno. Oprószamy je solą ziołową i kolorowym pieprzem. Całość polewamy sosem i od razu podajemy. Życzę smacznego ;)