czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Japońskie kanapki Onigiri

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Onigiri to ryż z kurczakiem, wołowiną lub tuńczykiem oraz warzywa - uformowane w trójkąt lub okrąg i zawinięte w nori.

Japońskie kanapki Onigiri

Składniki:

Japońskie kanapki Onigiri

 

  • 250 g ryżu do sushi
  • 3 łyżki octu ryżowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 arkusze sprasowanych wodorostów nori
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1 ogórek
  • szczypiorek
  • 1 filet z kurczaka
  • po łyżce octu ryżowego, sosu sojowego, sosu teryiaki i sosu do dań z woka

Sposób przygotowania:

Japońskie kanapki Onigiri

ETAP 1:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ocet, sól i cukier podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia składników i wymieszać z ryżem. Wystudzić.

ETAP 2:

Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę i doprawić sosami, a następnie podsmażyć.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.

ETAP 3:

Kiedy ryż wystygnie należy formować go w mokrych dłoniach lub przy pomocy wykrawaczy do potraw. Ja do formowania okrągłych onigiri z kurczakiem w środku użyłam pierścienia. Nori należy pociąć na paski i owinąć nimi onigiri.

Trójkątne onigiri z tuńczykiem, ogórkiem i szczypiorkiem formowałam w rękach. Na zwilżoną dłoń nakładałam niewielką ilość ryżu, należy go rozpłaszczyć i ugnieść, na to nadzienie i jeszcze jedna warstwa ryżu. Całość trzeba dokładnie zlepić, ułożyć na połówce arkusza nori, uformować trójkąt i zwinąć.

Podawać z sosami. Smacznego :)