Sposób przygotowania:
Japońskie kanapki OnigiriETAP 1:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ocet, sól i cukier podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia składników i wymieszać z ryżem. Wystudzić.
ETAP 2:
Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę i doprawić sosami, a następnie podsmażyć.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
ETAP 3:
Kiedy ryż wystygnie należy formować go w mokrych dłoniach lub przy pomocy wykrawaczy do potraw. Ja do formowania okrągłych onigiri z kurczakiem w środku użyłam pierścienia. Nori należy pociąć na paski i owinąć nimi onigiri.
Trójkątne onigiri z tuńczykiem, ogórkiem i szczypiorkiem formowałam w rękach. Na zwilżoną dłoń nakładałam niewielką ilość ryżu, należy go rozpłaszczyć i ugnieść, na to nadzienie i jeszcze jedna warstwa ryżu. Całość trzeba dokładnie zlepić, ułożyć na połówce arkusza nori, uformować trójkąt i zwinąć.
Podawać z sosami. Smacznego :)