aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Domowe zapiekanki z mozzarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a farsz możesz dowolnie modyfikować w zależności od tego na co masz ochotę, albo co w lodówce ;)

Domowe zapiekanki z mozzarellą

Składniki:

Domowe zapiekanki z mozzarellą

 

  • 1 półbagietka
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g mozzarelli
  • keczup
  • szczypiorek
  • oregano
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Domowe zapiekanki z mozzarellą

ETAP 1:

Obrane i umyte pieczarki pokrój w talarki, cebulę oraz paprykę w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Najpierw delikatnie podsmaż cebulę, następnie dodaj paprykę i pieczarki. Całość duś tak długo aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem.

Pół bagietkę przekrój wzdłuż za pół. Każdą połowę posmaruje keczupem i posyp suszonym oregano. Następnie nałóż porcję farszu i startą na tarce mozzarelle.

ETAP 2:

Tak przygotowane zapiekanki wstaw to piekarnika nagrzanego do 200C na 10-15 min . Przed podaniem zapiekanki posyp świeżym szczypiorkiem. Smacznego!