Sposób przygotowania:
Pomarańczowy boczek pieczony
W garnku przygotowujemy zalewę z obranej i pokrojonej na kawałki marchewki, cebuli, czosnku , ziela i liści laurowych. Do gotującej się zalewy wkładamy boczek i gotujemy go 30 minut. Następnie wyjmujemy z zalewy i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony boczek kładziemy skóra do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem tworząc wzorek kratki (ale nie jest to konieczne ).
W miseczce łączymy ze sobą sos, sojowy, otartą skórkę z pomarańczy, miód – mieszamy aż do połączenia się składników – następnie dodajemy imbir i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy boczek i marynujemy go minimum godzinę a następnie całą noc.
Zamarynowany boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego skóra do góry, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie boczek wyjmujemy, zdejmujemy folię, polewamy go marynatą i wstawiamy na następne 15-25 minut do piekarnika aby skóra ładnie się przypiekła.
Upieczony boczek wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło, następnie kroimy je w dość grube plasterki i serwujemy w towarzystwie surówki, smacznego.
W miseczce łączymy ze sobą sos, sojowy, otartą skórkę z pomarańczy, miód – mieszamy aż do połączenia się składników – następnie dodajemy imbir i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy boczek i marynujemy go minimum godzinę a następnie całą noc.
Zamarynowany boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego skóra do góry, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie boczek wyjmujemy, zdejmujemy folię, polewamy go marynatą i wstawiamy na następne 15-25 minut do piekarnika aby skóra ładnie się przypiekła.
Upieczony boczek wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło, następnie kroimy je w dość grube plasterki i serwujemy w towarzystwie surówki, smacznego.
zosiani