aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ryżowe racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 240
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryżowe racuszki- bardzo smaczne, uwielbiam je na obiad z powidłem, marmoladą czy dżemem truskawkowym są wspaniałe.

Ryżowe racuszki

Składniki:

Ryżowe racuszki

 

  • 2 jaja
  • 0,5 szkl śmietany 18%
  • 12 dag ryżu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szkl mąki
  • Olej do smażenia
  • 4 łyżki cukru
  • Powidło do podania

Sposób przygotowania:

Ryżowe racuszki
Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy z wody i studzimy. Jaja ucieramy w osobnym naczyniu z cukrem waniliowym i cukrem.

Wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą i ryżem. Masa jest pół gęsta.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką robimy placuszki. Smażymy je z obu stron na rumiano.

Podajemy z powidłem.

Tagi:

ryż dania