Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Jarmuż zapiekany w sere czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste i szybkie danie, pełne wartościowego jarmużu.,

Jarmuż zapiekany w sere czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarmuż zapiekany w sere czosnkowym

 

  • 100 gram jarmużu,
  • 30 gram ser,
  • 1/2 szkl mleko,
  • 2 ząbki czonek,
  • 100 gram mięso,
  • 1/2 szt cebula

Sposób przygotowania:

Jarmuż zapiekany w sere czosnkowym
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym patelni lekko podsmażamy, dodajemy następnie mięso ( u mnie mieszankę shoarmy i kiełbasy). Jarmuż gotujemy we wrzątku przez 5 minut. W rondelu zagotowujemy mleko z ząbkiem czosnku. Kroimy ser (dla intensywności możemy dodać ser z niebieską pleśnią) i dodajemy do rondelka. Brytfankę smarujemy tłuszczem, układamy mięso, a następnie jarmuż. Zalewamy mlekiem zapiekankę, a stopiony ser układamy na wierzchu. Zapiekamy 15 minut w 180 st. Podajemy z ryżem.
Jarmuż zapiekany w sere czosnkowym
Smażymy na patelni cebulę oraz pokrojone mięso.
Jarmuż zapiekany w sere czosnkowym
Przygotowujemy jarmuż gotując go 5 minut we wrzątku.
Jarmuż zapiekany w sere czosnkowym
Przygotowujemy sos na mleku serze i czosnku
Jarmuż zapiekany w sere czosnkowym
Układamy mięso, jarmuż a na wierzchu ser zalewamy serem

Tagi:

mięso sery ser